Datingsite Adult Friend Finder gehackt

Datingsite gehackt: gegevens van 3,5 miljoen gebruikers toegankelijk

Hackers hebben ingebroken in de computers van Adult FriendFinder, een van de grootste datingwebsites in de wereld. De gegevens van bijna 4 miljoen gebruikers zijn daardoor uitgelekt, meldde de Britse commerciële zender Channel 4 vrijdag.

De gelekte data maken niet alleen de seksuele geaardheid van die gebruikers duidelijk, maar wijzen er ook op dat sommigen van hen uit zijn op seks buiten hun huwelijk. De hackers hebben e-mailadressen, gebruikersnamen, geboortedata, postcodes en ip-adressen van gebruikers gepubliceerd.

Adult FriendFinder zegt 63 miljoen gebruikers in de gehele wereld te hebben. Het beschouwt zich als „een snelgroeiende sekscommunity”. Gebruikers delen vaak gevoelige informatie met elkaar.

De mensen met gelekte gegevens hebben pech, daar zal niet veel meer tegen te doen zijn," zegt Rachid. "Het internet heeft een lang geheugen en er zijn ongetwijfeld al meerdere kopieën van de gelekte gegevens in omloop."

Zelfs als je je profiel al voor dit nieuws had verwijderd, loop je kans dat je gegevens openbaar zijn. Dit gebeurde de Engelsman Shaun Harper. "Ik heb mijn profiel verwijderd, dus ik dacht dat de informatie gewist was. Dit soort sites horen veilig te zijn", vertelt hij aan het Britse Channel 4 News.

Afpersing

Naast de inbreuk op je privacy heeft zo'n hack meer gevolgen: persoonlijke informatie kan door internetcriminelen gebruikt worden voor phishing en het verspreiden van spam. Ook loop je het risico afgeperst te worden. Sinds zijn gegevens openbaar zijn gemaakt heeft Harper veel spammails met virussen gekregen.

Dat deze verwijderde profielen alsnog openbaar zijn kan volgens tech-redacteur Rachid komen doordat de site al een tijd geleden is gehackt, maar nu pas bekend is dat het om Adult Friend Finder gaat. "Een andere mogelijkheid is dat Adult Friend Finder gegevens van ex-klanten simpelweg niet, of pas veel later verwijdert. Als daarover niets staat in algemene voorwaarden, dan kan ik me voorstellen dat sommige ex-klanten een rechtszaak overwegen vanwege nalatigheid."

Hacken voor vriend

De identiteit van de hacker is niet bekend: hij zou zichzelf ROR[RG] noemen. Op een Darknet forum, waar ook de gehackte gegevens staan, zegt iemand met dit alias dat hij het heeft gedaan omdat een vriend van hem nog 248.000 dollar van Adult Friend Finder kreeg. Ook schrijft ROR[RG] dat hij onaantastbaar is, omdat hij de site ergens vanuit Thailand hackte.

The Dark Net / The Deep Web

De gegevens staan op een forum dat niet zomaar via Google te vinden is. Het forum is onderdeel van het Tor-netwerk: een netwerk waarin alle communicatie extra goed wordt versleuteld.

Tor is ooit opgericht als manier om niet-traceerbaar het internet te kunnen gebruiken. Het is een netwerk van computers, waarbij mensen zich aan kunnen sluiten met hun IP-adres.

"De hack legt een groeiend risico op internet bloot", zegt Rachid. "We slaan steeds meer gegevens op in de Cloud en er zijn steeds meer sites en bedrijven die onze gegevens graag online bewaren. Tegelijkertijd wordt beveiliging steeds moeilijker en neemt het aantal mensen dat daar echt verstand van heeft niet per se toe."

Bron: Telegraaf - NOS

 


Terug naar het overzicht


Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie of deze melding verbergen?