Facebook Dating? Dit is wat je van de social media kingpin kunt verwachten

Facebook Dating? Dit is wat je van de social media kingpin kunt verwachten

16 oktober 2018

Eerder dit jaar maakte Facebook de verrassende aankondiging dat het officieel de online datingmarkt betreedt. Online dating via Facebook bestaat als sinds de website nog in de kinderschoenen stond maar dit was niet het ultieme doel van de social media gigant. Met de nieuwe missie ‘Bringing the World Closer Together’ maakt Facebook er nu echt werk om de datingwereld te veranderen. Gaat het Facebook lukken om Tinder van de troon te stoten of is er plek voor twee titanen om naast elkaar te blijven bestaan? Dit is wat je kunt verwachten van de Facebook Dating dienst.

Geen bekenden, maar nieuwe mensen

Waar Facebook vooral gebruikt worden om te verbinden met mensen die je al kent is Facebook Dating bedoeld voor het tegenovergestelde. De datingdienst is er voor de single gebruikers die nieuwe mensen willen leren kennen. "Er zijn 200 miljoen mensen op Facebook die zichzelf single noemen," zei CEO Mark Zuckerberg tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf. "Daar is duidelijk iets aan te doen."

Geen swipe to like

Waar de swipe apps de boventoon voeren in de huidige datingmarkt pakt Facebook Dating het anders aan. Zuckerberg doet er alles aan om Facebook Dating een serieus karakter te geven, in plaats van een imago om snel een seksdate te scoren. Dit betekent dat er niet geswiped wordt om profielen te keuren. In plaats daarvan kun je bij elk profiel laten weten of je interesse hebt of niet, zo meldt Gratisdatingwebsite.

Aparte profielen Facebook

Dating is geen aparte app, maar onderdeel van de normale app. Je datingprofiel is echter wel anders dan je normale profiel. Facebook Dating-gebruikers kunnen minder informatie over je vinden, bijvoorbeeld alleen je voornaam en andere informatie die je zelf kunt delen. Zoals je misschien al verwacht zijn de foto’s een belangrijk onderdeel van het profiel, kun je het aanvullen met een profieltekst en ook kun je vragen beantwoorden om anderen een beeld van je te geven.

Geen match vereist

Een match is niet vereist om een bericht te kunnen versturen; je kunt op iedere foto of vraag in het profiel reageren. Waar je bij andere dating apps de wederzijdse goedkeuring nodig hebt kun je bij Facebook Dating aan de lopende band profielen spammen met je niet-zo-originele copy-paste berichten. Het is nog maar de vraag hoe Facebook zal omgaan met dergelijke berichten die in grote aantallen op de single-gebruikers worden afgevuurd.

Evenementen en groepen

Facebook Dating biedt voor mensen die actief zijn in groepen en evenementen de mogelijkheid om te matchen met mensen uit deze groepen. Facebook doet voorstellen van geschikte matches als deze in een groep waarin je actief bent lid zijn. Per groep kun je dit instellen.

Mobile only

De kingpin van de sociale media heeft laten weten dat Facebook Dating in eerste instantie mobile only is; er is nog geen desktop versie. De versie die nu getest wordt toont alleen in de mobiele app een hart-icoon om de datingdienst te bereiken.

Binnen de muren van Facebook hebben medewerkers Facebook Dating maandenlang mogen testen waarna afgelopen maand de deuren werden geopend voor een heel land. Colombia geldt als de testlocatie voor de nieuwe datingdienst. Later dit jaar wordt de uitrol naar meer landen verwacht. Wanneer je kunt daten met Facebook in Nederland is nog niet bekend.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden